The Bank Of Gold

Vjekoslava Spinčića 3/2,
51410 Opatija,
Croatia

T 0800 510 510
T +385 51 585 300
M info@mybankofgold.com
FAQ (česta pitanja) za investicijsko zlato

Prema odredbama članka 113. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 73/13, 99/13 - Rješenje USRH, 148/13 i 153/13 - Rješenje USRH) “investicijskim zlatom” u smislu tog Zakona smatra se zlato u obliku poluga ili pločica, težina koje su prihvaćene na tržištu plemenitih metala, čistoće jednake ili veće od 995 tisućinki, bez obzira je li predstavljeno vrijednosnim papirima ili nije; zlatne kovanice čistoće jednake ili veće od 900 tisućinki, iskovane poslije 1800. godine, koje trenutno jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi podrijetla i koje se uobičajeno prodaju po cijeni koja ne prelazi više od 80 posto vrijednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u kovanicama, a koje se ne prodaju u numizmatičke svrhe. Ukratko, investicijsko zlato uključuje poluge od 1 grama ili veće, s udjelom zlata od 995/1000, ili zlatnike koji ne spadaju u numizmatiku. Na te se proizvode ne plaća PDV.
Udio zlata u razlikuje se ovisno o proizvodima. Kod poluga, taj je udio u proizvodima iz naše ponude uvijek 99.99 posto (999/1000), dok kod zlatnika on može varirati od 90 posto ili 900/1000 (primjerice kod zlatnika 20 Franaka), preko 98.6 posto ili 986/1000 kod velikog i malog dukata Franjo Josip pa do 999/1000 za zlatnike kao što je Bečki filharmoničar.
Poluge i zlatnici u asortimanu Auro Domusa dolaze iz najpoznatijih svjetskih kovnica, koje su sve nositelji LBMA certifikata kao jamca kvalitete izrade, te prolaze kontrole kakvoće proizvoda. Ispravnost poluge jamči se i pratećim cetifikatima na kojima su navedeni osnovni podaci o proizvodu. Kod proizvoda sa dodatnim zaštitnim pakiranjem izdanim od strane kovnice, dodatna zaštita su i serijski broj, žig i druge sofisticirane metode osiguranja od krivotvorenja. Osim toga, zlatne poluge izrazito je teško krivotvoriti zbog specifične težine zlata: u volumen poluge ili zlatnika ne bi mogao stati neki drugi žuti metal, jer bi postojala značajna razlika u masi. Dodatno jamstvo je i samo poslovanje Auro Domusa, kao najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za trgovinu plemenitim metalima, koja uspješno posluje od 2010. godine s ukupnim prometom većim od milijardu i pol kuna.
Plastična pakiranja koja dolaze originalno od proizvođača uglavnom su zaštićena različitim sofisticiranim metodama – od žiga kao osnove metode do skenera za DNA koji može otkriti čestice kože pod zaštitnom plastikom, što je znak otvaranja.
Pakiranje ovisi o vrsti proizvoda. Uz proizvode koji dolaze u originalnom pakiranju proizvođača (kovnice), poput poluga do 100 grama, Auro Domus ima originalnu ambalažu i prateći certifikat za sve proizvode , koji tako doprinose njihovoj atraktivnosti i vizualnom dojmu.
U načelu, proizvodi veće mase imaju manju prosječnu cijenu po gramu, zbog većih prosječnih troškova proizvodnje. Dakle, s aspekta cijene, isplativije je kupiti veće poluge. Međutim, dio klijenata odlučuje se na kupnju većeg broja manjih proizvoda, kako bi imao veći izbor kod odluke o prodaji, odnosno bio u mogućnosti prodati samo mali dio svojeg portfelja, ili čak pojedini artikal.
Dukati i zlatnici uglavnom stižu direktno iz kovnice. Nije moguće zlato otkupljeno kao lomljeno vratiti u prodaju kao investicijski proizvod.

Kontaktiraj nas

Vaše mišljenje nam je od iznimne važnosti!

Pošalji